Мадона ядоса лидера на френската партия Национален фронт със свастика

Мадона предизвика гнева на крайно дясната френска партия Национален фронт, която обяви, че ще съди певицата, след като по време на концерт от турнето й в Париж звездата използва снимка на нейния лидер Марин льо Пен, изобразена със свастика на лицето, предаде "Ройтерс".

Видеото, показано на сцената в събота, е било използванo и в предишните концерти от турнето на щатската изпълнителка. В него лицето на Мадона се използва като основата на колаж от образите на други популярни обществени личности като папа Бенедикт и бившия египетски президент Хосни Мубарак, който през 2011 г. предаде властта си след серия от обществени протести.
Лицето на лидера на Националния фронт се появява за няколко секунди, като върху него е добавен и фашисткият символ, след което е последвано от образа на мъж, който напомня на Адолф Хитлер, пише агенцията.

Частният иск за обида ще бъде представен следващата седмица, заяви вицепрезидентът на партията пред "Ройтерс".

Той определи образите като неприемлива провокация - опит да се свърже името на Льо Пен, която спечели 18 процента от гласовете в първия рунд от президентските избори във Франция през април, с фашизма.

След поемането на управлението на Националния фронт миналата година Льо Пен се опита да разшири представянето на партията си чрез прогонването на екстремистите и опита да премахне расистките реплики и антисемитизма.

"Наш дълг е да се оплачем, за да защитим нашите гласоподаватели и поддръжници", допълва още представителят на партията.

Макар призивите на Льо Пен към протекционизъм и за това Франция да излезе от еврото да спечелиха симпатиите на част от електората, партията спечели едва две места от 577 в Националната асамблея на парламентарните избори от миналия месец.